Арт-проект "Украина православная". Приглашаем фотографов, искусствоведов, историков и других неравнодушных 2
Конкурс фотографии "Украина православная"

Арт-проект «Украина православная». Приглашаем фотографов, искусствоведов, историков и других неравнодушных

Оранта

Шановні майстри фотографії,

  Дякуємо за вашу активну участь у

 арт-проект «Україна православна»

http://photospilka.com/gallery/konkursy/ukrayina-pravoslavna/

Наразі вже зібрана рекордна кількість робіт. і повідомляємо, що термін закінчення конкурсу продовжено і до нього в якості співорганізаторів вже долучилися:

Синодальний відділ у справах молоді Української Православної Церкви,

Національна спілка фотохудожників України,

Комітет з питань культури і туризму Києвської міської Ради,

Державна архівна служба України,

Центральний державний кінофотоархів ім.Г.С.Пшеничного,

Мистецький центр «Шоколадний будинок»,

Благодійний фонд «Рідна оселя»,

Перший омбудсман України Н.Карпачова

Портал фотоклубів і фотошкіл СНГ fotoclub.info

Асоціація фотомитців «РОДИНА» — творчий центр православної сімейної фотографії.

Запрошуємо всіх мастрів фотографії, як професійних, так і любителів. Запрошуємо мистецтвознавців, істориків, педагогів, філософів і інших не байдужих до долі країни, до іі істрорії, до її культури.

Долучайтеся до цього проекту, долучайтеся до співпраці!

 

Мета проекту:

За допомогою образів привернути увагу суспільства до проблем виховання, проблем спілкування між людьми, на кращих прикладах навчати любові до ближнього та до оточуючого світу, дати можливість знайти сучасні відповіді на вічні питання, подарувати надію на краще життя, на здатність самостійно вирішувати важливі проблеми нашого непростого буття, за допомогою образів привити бажання і вміння творити на користь суспільству, знайомити широку громадськість з творчістю провідних майстрів сучасної української фотографії, відкривати та підтримувати нових, ще невідомих широкому загалу митців.

Ідеологія проекту:

Головним лейтмотивом усього проекту повинна бути християнська максима:

«Любов до людини, незалежно від її соціального, національного і релігійного статусу, любов до всього що нас оточує.

Усвідомлюємо, що незалежно від приналежності до тієї чи іншої конфесії, незалежно від національності люди повинні розуміти, що розвиток нації і країни можливий тільки за існування взаємоповаги, взаєморозуміння, взаємної толерантності.. Будь яка війна, будь яке протистояння приносять збитки і розруху. «Звідки війни та свари між вами? Чи не звідси, від ваших пожадливостей, які в ваших членах воюють?» (Іаков 4:1)

Враховуючи, те що дехто не зовсім вірно розуміє тему проекту звертаємо вашу увагу на те, що цей проект не тільки про життя священників, монахів, про життя церкви.

Цей проект про наше справжнє життя, з усіма його радостями і горем, про те, як люди, не дивлячись на складнощі буття не втрачають віри і надають допомогу іншим.

Цей проект про красу нашої неповторної української природи, про історію України.
Цей проект також про людську небайдужість , про ті сили, що спроможні скинути невидимі кайдани прагматизму та войовничого індивідуалізму та повернути суспільство до життя в координатах вічних духовних цінностей, ствердитися і перемогти в боротьбі з силами зла.

Давно відомо, що саме фотографії люди довіряють найбільше. Вона є безсумнівним засобом будь якої пропаганди і діє на півсвідомість людей швидше і сильніше ніж будь який текст. Мабуть недарма в перекладі на англійську фотографувати означає стріляти.

В перспективі хотілося б щоб цей проект став щорічним з видачею друкованого фото альманаху, який би міг стати подарунковим виданням.

Засоби проекту повинні надихати інших на здатність змінити життя на краще!
Яким стане наше суспільство в майбутньому, залежить від того, яку систему цінностей воно стверджує. Ми стоїмо на роздоріжжі. «Обери життя, щоб жив ти та насіння твоє» (Втор. 30:19)

Засоби здійснення :

  • організація та проведення широкомасштабних щорічних виставок фотографій на всій території України,
  • видання щорічних фото альманахів під назвою «Україна православна», де будуть зібрані найкращі роботи українських фотомитців,    що зображують життя України, проведення творчих зустрічей з митцями України
  • організація безкоштовних шкіл фотографії для навчання талановитих осіб,
  • творчі зустрічі з провідними митцями, діячами культури, науки, освіти,
  • створення власного сайту же будуть представлені всі напрямки роботи проекту.

 

Заплановані розділи виставки і фото альманаху:

  • Християнські цінності і лірика буття,
  • Життя православних святинь,
  • Сподвижники,
  • Спадщина,

Розгорнуті пояснення щодо розділів:

Християнські цінності і лірика буття.

У цей розділ будуть прийматися фотографії що за своїм змістом відповідають християнським цінностям. Візьміть Нагірну проповідь (5-а глава Євангелії від Матвія), там перераховуються чесноти, які можна назвати християнськими цінностями.

Кожна людина, виходячи виключно з суб’єктивних передумов, сама вирішує для себе, що для неї має пріоритетне значення, сама вибудовує ієрархію власних цінностей та наслідує їй. Сьогодні вкрай необхідно повернути християнським цінностям належне місце в ієрархії суспільних цінностей.
Перш за все, цей розділ про духовність, велику любов до всього, що нас оточує.
Цей розділ про унікальність людської особистості як безсмертної духовної істоти, створеної Богом за Своїм образом і подобою, про свободу і моральність, про цінності любові, милосердя, надії, про добро і зло, мету і сенс життя, здатність до підтримки і співчуття та інше.
Які саме сюжети тут можуть бути? Та майже про все, що нас оточує. Про нашу працю, про любов, про сім’ю, про відношення врешті решт на зупинці рейсового автобуса, про відпочинок.
Не зосереджуйте увагу тільки на світлинах, же зображено ченців, священнослужителів, чи то віруючих, що моляться в храмі.

Подивіться навколо. На людей нашої країни, що своєю важкою працею не дали вмерти Україні. На тих хто вимушений був поїхати закордон шукаючи заробітку. Є лікарі, які попри всі труднощі допомагають і виліковують безнадійних, є сільські бібліотекарі, завдяки яким і наші онуки зможуть знайти унікальні книжки, є військові, які не продали своєї честі і гідності, свято боронять кордони країни.

Тут можуть бути і параолімпійці і звичайні спортсмени, діти і люди похилого віку, весільна пара і навіть похорон. Все це і є лірика буття. Гляньте на це посилання. http://v-mishakov.narod.ru/xudoznik.html Такі люди є і серед нас.
Цей розділ про тих, хто достойний того, щоб їх образ залишився в пам’яті історії.
Тут можуть бути і світлини з чудесними краєвидами, де зображено неповторні куточки природи України.

Життя православних святинь:

У цей розділ будуть прийматися фотографії, що за своїм змістом розповідають про життя православних святинь. Тут можуть бути і архітектура і інтер’єр, пейзажні твори, репортаж, жанрові роботи, портрети, інше. Головне – передати дух і життя тієї чи іншої православної святині.

Ось тут якраз місце роботам, на яких зображені богослужіння, побут та життя ченців, священнослужителів, церковної громади. Тут можуть бути жанрові, репортажні роботи будівництва та відновлення святинь і чудові краєвиди з храмовими об’єктами.
Звертаємо увагу: Не експлуатуйте образ церкви чи священнослужителів для того, щоб прийняти участь у конкурсі. Поважайте право будь якої особи. Не гоже підглядати за тими, хто обрав для себе життя усамітнення. Якщо хтось не дає згоду на фотографування – краще того не робити.
Коли ви збираєтесь фотографувати в храмі – підійдіть перед тим до настоятеля, або до священика, представтеся, поясніть мету і попросіть дозволу та благословення зробити фото для цього проекту. А вже потім, хоча б у електронному вигляді, надайте декілька фото у розпорядження цього храму як подяку за їхню працю та ваш благодійний внесок церковній громаді на подальший розвиток святині.

Сподвижники.

У цей розділ будуть прийматися світлини, портрети, або жанрові роботи, або репортажні фото, що змальовують подвиг життя сподвижників.

Тут будуть світлини про тих, хто не на словах, а на ділі жив чи живе за християнськими законами, своїм прикладом надихає інших до любові, до сповідування християнських цінностей.
Таких людей серед нас багато. Найчастіше вони намагаються робити все так, щоб їх праця була непомітної і тільки після того, як вони йдуть в інший світ ми розуміємо кого ми втратили. Ми повинні зберегти їх образи для майбутніх поколінь.
І знову я хочу наголосити, що тут можуть бути не тільки священики. В Миколаївському Ніжинському соборі старостою була Катерина Петрівна. Саме завдяки її характеру і силі духу ніжинці можуть сьогодні ходити до храмів. При цьому мало хто знає скільки горя вона зазнала.
А Іван Гончар хіба не сподвижник? Хіба не завдяки його зусиллям вдалося зберегти стільки національних святинь, ікон, творів народного мистецтва?
Богдан Ступка, Ліна Костенко, Василь Стус, Володимир Івасюк, Марчук Іван, Михайло Деригус, Катерина Білокур. Можна багато перелічувати. А можна взяти фотоапарат і вклавши душу ,зберегти для нащадків образи тих людей, які вогнем своїх сердець надихають інших на життя і працю, показують приклад служіння істинно християнським цінностям.

Спадщина.

У цей розділ будуть прийматися світлини, що створені іншими або невідомими авторами. Ту будуть архівні, музейні, історичні фотографії, що змальовують історію православного життя України. Це можуть бути фотографії з сімейних альбомів, фотографії, що залишилися у спадщину.

Але ні в якому разі під час публікацій не повинно порушуватися авторське право.

 

Жанри робіт.

Будуть прийматися на конкурс: жанрові світлини, фото історії, портрет, репортажні фотографії, пейзаж, архітектура і побут, натюрморт, спорт, гумор, комп’ютерне мистецтво, мобільне фото.

Звертаємо увагу:
Цей перелік розділів та їх опис не є вичерпний. Кожен має право додавати свої думки та пропозиції. Але при цьому кожен повинен поважати і шанувати думки інших. Ми повинні бути свідомі того, що на нашу працю дивиться сама Історія і вона буде визначати, хто є хто в цьому житті. Любіть ближнього і шануйте його свободу і думку!

Терміни

Враховуючи побажання співорганізаторів, а також той факт, що приміщення для експозиції може бути надане не раніше вересня 2013 року граничний термін подачі робіт у цьому році продовжується до 23-00 години 19.08.2013 року.
Відкриття виставки планується 11 вересня 2013 року.

Вимоги
Обов’язкові вимоги – відповідність до Закону України ПРО АВТОРСЬКЕ ПРАВО І СУМІЖНІ ПРАВА.
Будь ласка зверніть особливу увагу:
на положення статті 16 «Авторське право на службові твори». За цією статтею ви маєте за вимогою представити копію трудового договору (контракту) або цивільно-правового договору між автором і роботодавцем, або іншу форму документу, яким підтверджується ваше право на публікацій фотографій.
На положення статті 28 «Строк дії авторського права». Щодо публікацій архівних фото та фото інших авторів потрібне підтвердження, що твір перейшов у суспільне надбання.

Не будуть прийматися роботи, які розпалюють національну, расову, політичну, майнову та іншу ворожнечу, які за своїм змістом є образливими щодо віри, людини, церкви, порушують загально людську етику.
Авторів, які своїми роботами чи коментарями будуть ображати людську гідність, розпалювати вбудь яку ворожнечу буде не допущено до участі у виставці, а також участі у будь яких подальших заходах проекту.

Технічні вимоги до світлин:
На конкурс будуть прийматися фото, які можна якісно роздрукувати в А3 розмірі. Для фотографій з мобільних телефонів розмір якісного друку повинен становити не менше А5.
Технічні вимоги до світлин, що завантажуються на сайт Національної спілки фотохудожників України http://photospilka.com/gallery/konkursy/ukrayina-pravoslavna/
Розмір фото повинен бути не менше 700 і не більше 800 dpi по довгій стороні, фотографії формату JPG повинні бути за розміром не більше 300 кб. Щоб завантажити фотографії для конкурсу потрібно зареєструватися на сайтіwww.photospilka.com

Прохання до всіх фотографів, які завантажуватимуть фото на конкурс: обов’язково вказуйте під час реєстрації на сайті свої дані, електронну адресу та телефон.

Через десять хвилин після завантаження роботи, ви маєте можливість добавити опис фото. Для цього, перебуваючи під своїм екаунтом на сайті, натисніть на потрібне фото і коли воно відкриється для перегляду з лівої сторони у графі «про фото» у вас з’явиться можливість добавляти та редагувати дані про фото. Дуже бажано вказувати місце зйомки, по можливості дані про осіб, яких зображено на світлині, невеликі розповіді чи коментарі про зображену подію, сюжет, інше.
Обов’язково вказувати свою адресу і координати для термінового зв’язку.

Для тих учасників, які мають будь які перестороги чи причини завантажування робіт на сайт Національної спілки фотохудожників України:
Ви не втрачаєте право долучитися до проекту і можете надсилати свої роботи на поштову скриньку проекту «Україна православна» — ukr(собачка)areacreativ.com

Для проведення конкурсу та вирішення завдань, пов’язаних зі створенням виставки та наступним виданням фотоальманаху буде створено Оргкомітет та Художня Рада. Прохання: пропонуйте кандидатури тих осіб, яким ви довіряєте. Не керуйтеся кон’юнктурними, політичними чи бізнесовими інтересами – керуйтеся моральними, духовними, професійними якостями людини. На них ми покладаємо надію успішності цього проекту.

Цей проект є благодійним. Завантажуючи свої твори ви повинні усвідомлювати, що за роботи, які увійдуть до участі в виставках та будуть надруковані в фотоальманаху «Україна православна» ви не будете вимагати виплату гонорарів та будь яких обмежень щодо їх використання у цих цілях. В той же час спонсори, меценати та взагалі будь яка людина має право винагородити автора в любому обсязі за його працю так як вона вважає за потрібне.

 

Куди завантажувати роботи:

http://photospilka.com/gallery/konkursy/ukrayina-pravoslavna/

або на https://www.facebook.com/groups/509138815774303/

 

Нагороди
Переможці онлайн конкурсу будуть нагороджені дипломами та грамотами Національної спілки фотохудожників України та співорганізаторів конкурсу, а також призами від спонсорів та партнерів.

Передбачається залучення спонсорів та меценатів, які будуть самостійно встановлювати свої нагороди і визначати переможців, так як це будо під час першого конкурсу «мить Історії», так як це робить газета «День». Це демократично і не має ніяких ознак нав’язування чиїхось думок.

Організація виставок та інших заходів проекту.

Під час проведення виставки в тому чи іншому приміщенні будуть організовуватися екскурсії для старшокласників, як то було під час проведення виставки «Мить історії» в 2010 році в музеї Великої вітчизняної війни.

В вихідні дня та вечорами будуть організовуватися творчі вечори з провідними митцями, діячами культури, науки, освіти.

В приміщенні чайної Свято-Троїцького Іонінського монастиря віднині кожний вівторок з 16 до 18 години буде діяти безкоштовна школа, де можна буде обмінятися досвідом, спілкуватися з бажаючими вчитися мистецтву фотографії.

Інформаційна підтримка.

Запрошуємо всі медійні засоби інформації до співучасті в якості інформаційних спонсорів, та гарантуємо свою порядність і ділові парнерські стосунки  у всіх взаємовідношеннях.